Coronavirus NieuwsReizen en het Corona Virus

update: 27-09-2021

corona reis boeken

Wij proberen onze klanten zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de gevolgen die de verspreiding van het Corona virus heeft op de reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland. Omdat de ontwikkelingen snel wijzigen is er veel onzekerheid en onduidelijkheid hierover. Hieronder proberen we antwoord te geven op veel vragen van reizigers. Er zijn regelmatig wijzigingen. Dit is de situatie zoals op bovenstaande datum bekend.Hieronder vind je informatie over:
Wanneer kan er weer gereisd worden naar Australië en Nieuw-Zeeland?
De huidige situatie in Australië en Nieuw-Zeeland
Wat als ik al een reis heb geboekt en de reis kan mogelijk niet doorgaan?

Wanneer kan er weer gereisd worden?

Er is weer ‘licht aan het eind van de tunnel’
De grote vraag is natuurlijk wanneer de grenzen weer open zullen gaan voor internationale reizigers. Uiteindelijk zullen de lokale overheden dat moment bepalen en op welke manier. Dat zal waarschijnlijk kunnen met een vaccinatiebewijs, eventueel in combinatie met een recente negatieve test. Net als in de rest van de wereld zijn in Australië en Nieuw-Zeeland de vaccinatieprogramma’s in volle gang en zullen deze naar verwachting begin 2022 afgerond zijn, hopelijk eerder. Dat geeft goede vooruitzichten op opening van de grenzen in 2022.

Wanneer kan ik weer een reis boeken en is dat verstandig?
Net als voor de Corona-crisis is het verstandig om je reis naar Australië of Nieuw-Zeeland ver vooruit te boeken. Wij raden altijd al aan om minimaal 11 tot 8 maanden voor vertrek te boeken. Maar dat kan ook al ruim 1,5 jaar voor vertrek. Dat betekent dat je nu al een reis met vertrek in de tweede helft van 2022, begin 2023 kunt boeken. Mocht je graag op reis willen over een jaar of later, vraag dan in ieder geval een offerte aan. De waarschijnlijkheid dat die reizen doorgaan is groot. Mocht dat onverhoopt toch niet het geval zijn of twijfel je later, zie dan ook onze actie ’nu boeken zonder zorgen’ waarbij je tot 60 dagen voor vertrek nog kosteloos kunt annuleren.
Op dit moment lijkt het erop dat reizen naar Australië vanaf tweede helft van 2022 gewoon weer mogelijk zal zijn!

De huidige situatie in Australië en Nieuw-Zeeland

Reizen naar Australië: tijdelijke restricties
Sinds maart 2020 heeft Australië strenge beperkende maatregelen getroffen voor inkomende reizigers. Internationale reizigers kunnen op dit moment het land nog niet in. Er zijn uitzonderingen voor inwoners met een Australisch paspoort, maar dan moet je na aankomst 14 dagen in isolatie in een quarantaine hotel.
In mei van dit jaar heeft de Australische regering de verwachting uitgesproken dat de grenzen voor internationale reizigers niet voor ‘medio 2022’ open zullen gaan. Begin augustus heeft de regering een ‘roadmap’ gepubliceerd met meer details. Het plan kent 4 fasen, waarbij in de derde fase de grenzen opengaan met lichte restricties, zoals een vaccinatiebewijs, voor ‘safe countries’. De voorwaarde voor deze derde fase is dat 80% van de Australische bevolking is gevaccineerd.
Na een opleving van het Delta virus met als gevolg een nieuwe lockdown in delen van Australië, heeft als bijkomend effect dat de vaccinatieprogramma’s een enorme inhaalslag aan het maken zijn. Dat is dan weer gunstig en nu zijn de verwachtingen dat al in december de vaccinatiegraad van 80% moet zijn gehaald. Op dit moment is 52% volledig gevaccineerd en heeft 76% een eerste vaccinatie gehad. In oktober komen grote voorraden van het vaccin beschikbaar. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat er positief wordt gedacht over een eerdere opening van de grenzen dan medio 2022.
Vorige week heeft de regering aangekondigd dat de internationale grenzen nog vóór deze kerst opengaan. In eerste instantie alleen voor Australiërs die naar bepaalde veilige landen mogen gaan reizen. Met mogelijk nog een thuis quarantaine na terugkeer. Deze eerste stap naar de opening van de grenzen is nog niet wat nodig is voor internationaal inkomend toerisme, maar wel een hoopvolle ontwikkeling, eerder dan verwacht.
Zonder verdere tegenslagen lijkt het erop dat reizen naar Australië in ieder geval vanaf de tweede helft van 2022 en verder vooruit gewoon weer mogelijk zal zijn!
Voor meer informatie over de inreisbeperkingen: https://covid19.homeaffairs.gov.au/

Maatregelen in Australië: tijdelijke restricties
Een snelle ‘lock-down’ in maart 2020 en snel ingrijpen bij besmettingshaarden heeft gezorgd voor relatief weinig besmettingen, zeker gezien het aantal inwoners van het land. Na een paar kleine oplevingen van het aantal besmettingen was het land lange tijd vrijwel virusvrij. De restricties voor de inwoners zijn minimaal, maar bij een klein aantal nieuwe besmettingen kunnen tijdelijk strenge maatregelen worden ingevoerd. Tot nu toe met veel succes. Op dit moment zorgt het Delta virus voor verschillende lockdowns in bepaalde staten. Vergeleken met de rest van de wereld gaat het om relatief kleine aantallen besmettingen en lijkt de opmars van het virus weer onder controle. De grenzen tussen de verschillende staten in het land zijn in principe open, maar tijdens lockdowns zoals nu het geval, kunnen die weer tijdelijk worden gesloten. Naarmate de vaccinatiegraad toeneemt zal de urgentie van dergelijke lockdowns en reis-restricties in het binnenland afnemen en als de internationale grenzen opengaan niet meer nodig zijn.
Kijk voor meer informatie op: www.australia.com/en-us/travel-alerts/coronavirus.html

Reizen naar Nieuw-Zeeland: tijdelijke restricties
Nieuw-Zeeland heeft sinds maart 2020 strenge beperkende maatregelen getroffen voor inkomende reizigers. Internationale reizigers, dus ook uit Nederland, mogen op dit moment het land nog niet in. Er zijn uitzonderingen voor inwoners met een Nieuw-Zeelands paspoort, maar dan moet je na aankomst 14 dagen in isolatie in een quarantaine hotel. Begin september heeft de regering een planning bekend gemaakt voor opening van de grenzen voor Internationale reizigers. Vanaf begin 2022 zou het mogelijk moeten zijn voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn én uit een laag-risico land komen om Nieuw-Zeeland in te mogen zonder een verplichte quarantaine. Dat kan omdat eind dit jaar de verwachting is dat iedereen in NZ zou kunnen zijn gevaccineerd.
De recente lockdown in delen van Nieuw-Zeeland na een opleving van het Delta virus heeft als bijkomend effect dat de vaccinatieprogramma’s een enorme inhaalslag aan het maken zijn. Dat is dan weer gunstig en nu zijn de verwachtingen dat al eind dit jaar de vaccinatiegraad van 90% moet zijn gehaald. Op dit moment is 43% volledig gevaccineerd en heeft 77% een eerste vaccinatie gehad. In oktober komen grote voorraden van het vaccin beschikbaar. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat er voorzichtig positief wordt gedacht over de opening van de grenzen begin 2022.
Voor meer informatie over de inreisbeperkingen: www.immigration.govt.nz/about-us/covid-19

Maatregelen in Nieuw-Zeeland: geen restricties meer
Als één van de eerste landen buiten China had Nieuw-Zeeland een zeer strenge ‘lock-down’ met ‘alert level 4’. En met succes, er zijn relatief weinig besmettingen geweest. Alle maatregelen werden grotendeels opgeheven, afgezien van een aantal korte lock-downs na kleine oplevingen van het virus in Auckland. Op dit moment is er na de opleving van het Delta virus een strenge lock-down die opnieuw z’n vruchten afwerpt (van 100 naar nu 12 besmettingen per dag). De lock-down wordt inmiddels weer afgeschaald en de vaccinatieprogramma’s draaien op volle toeren.
Zie voor meer informatie: https://covid19.govt.nz/

Vliegverkeer komt steeds meer op gang.
Op dit moment wordt er door de meeste maatschappijen wel gevlogen op beide landen, maar met een lagere frequentie. Nu de maatregelen in beide landen flink versoepeld zijn, wordt er weer meer binnenlands gevlogen en ook tussen Australië en Nieuw-Zeeland. De overheden van beide landen geven uiteindelijk de doorslag of het land weer opengaat voor internationaal toerisme. De luchtvaartmaatschappijen en luchthavens zijn er in ieder geval klaar voor. Ze hebben zorgvuldige Covid-protocollen, waardoor er zo veilig mogelijk gereisd kan worden. De vluchtschema’s zijn al tot een jaar vooruit ingepland. Je kunt nu al een vlucht boeken voor vertrek tot 12 maanden na vandaag.


Wat als ik al een reis heb geboekt en de reis kan mogelijk niet doorgaan?

Niemand weet hoelang de situatie gaat duren en het is erg begrijpelijk dat je je misschien zorgen maakt of je je geboekte reis nog kunt maken. We hopen natuurlijk dat dit allemaal snel over is en dat je gewoon op reis kunt, zoals gepland. Mocht de situatie voor jullie vertrekdatum nog steeds onzeker zijn tegen die tijd, dan geven we hieronder alvast aan wat op dit moment de mogelijkheden zijn. Uiterlijk 1 maand voor je vertrekdatum, maar vaak al eerder, nemen wij de beslissing of de reis kan doorgaan. Maar je kunt de reis ook nu al op eigen verzoek omboeken of in ieder geval de mogelijkheden met ons bespreken.

1) Je kan de reis nu alvast omboeken naar een nieuwe datum in 2022.
Dit is de eenvoudigste optie, waarbij je de huidige reis omboekt naar een nieuwe vertrekdatum in 2022. Je hoeft dan niet te wachten op de beslissing vanuit ons dat de reis niet kan worden uitgevoerd. Zodra de vliegtickets een uitstel mogelijkheid bieden kan de reis worden omgeboekt. De meeste reisonderdelen staan een uitstel van ruim één jaar tot twee jaar toe. Wij rekenen geen extra reserveringskosten voor het omboeken van de reis.

De nieuwe reis kan door wijziging van prijzen en inhoud uiteindelijk een andere reissom hebben. We zien dat veel operators de huidige tarieven aanhouden voor het seizoen 2022 en we verwachten geen grote veranderingen in de prijzen. We maken graag een aangepaste offerte voor de reis, voordat we deze omboeken. Ter geruststelling en belangrijk is dat bij het omboeken van je reis, je al (aan)betaalde reissom blijft gedekt door het Stichting garantiefond Reisgelden (SGR).

Ben je geïnteresseerd in uitstel naar een nieuwe vertrekdatum, neem dan contact met ons op over de mogelijkheden.

2) Je mag de reis op eigen verzoek annuleren.
In dat geval blijven in principe de annuleringsvoorwaarden van Walkabout geldig. We bekijken dan wel of we gebruik kunnen maken van eventuele coulance-regelingen vanuit de operators. Hierin kunnen wij niks beloven, maar we doen uiteraard ons best om de kosten laag te houden. Heb je een reis geboekt met onze actie ’nu boeken zonder zorgen’ , dan gelden flexibelere voorwaarden.

3) Wij moeten helaas beslissen dat de reis niet kan worden uitgevoerd.
Als de situatie onveranderd blijft en we moeten beslissen dat de reis nu niet kan doorgaan, dan hoor je dit 1 maand voor vertrek of eerder indien nodig. Dat hoor je dan vanzelf van ons. Dat is heel spijtig voor ons allen, voor jullie als reiziger die zich erg op de reis hadden verheugd en voor ons om alle reisonderdelen te moeten gaan annuleren en/of uitstellen. Maar we zullen samen met jullie er alles aan doen om uitstel van de reis mogelijk te maken.

Er zijn dan 2 mogelijkheden:

a) De reis uitstellen en omboeken naar nieuwe data.
Je kunt ook dan nog de reis uitstellen en omboeken naar een nieuwe vertrekdatum. Dat kan tot meer dan een jaar later zijn. Zo kan je de reis bijvoorbeeld een jaar uitstellen. Het is mogelijk om de uitgestelde reis aan te passen of te wijzigen mocht dat nodig of gewenst zijn. We nemen graag de mogelijkheden voor het omboeken van de reis met je door. Zie de procedure en SGR-garantie zoals beschreven bij optie 1).

b) Je wilt liever niet omboeken of nog even wachten.
Als je liever niet opnieuw wilt reizen of nog wilt wachten met het opnieuw boeken van de reis, dan krijg je van ons de vooruitbetaalde reissom terug.

We begrijpen dat er veel vragen overblijven en bel ons gerust om meer uitleg over de mogelijkheden.

Disclaimer: we verwijzen naar de websites van de overheden van Australië, Nieuw-Zeeland en Nederland voor de meest up-to-date informatie over deze beperkende maatregelen. We proberen een zo goed mogelijke samenvatting van de situatie te geven, maar zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaande tekst. Deze kan inmiddels zijn gewijzigd.

Deze update vervangt onze update van 10-09-2021 en alle eerdere versies.

CONTACT Walkabout Australia


reviews australie nieuw-zeeland
blog australie nieuw-zeeland
item australie nieuw-zeeland
zorgeloos boeken